Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 10. 2010

UHF contest 2010 OK2STV a OK2OAS

23cm - začátek vypadal slibně, začal jsem "jen" s půlhodinovým zpožděním. Majáky hrály ve velkých silách a hned byly slyšet i DX stanice. Moje počáteční nadšení však bylo během několika minut schlazeno zjištěním, že se nemohu dovolat ani na blízké stanice a
že zařízení nedává téměř žádný výkon. Po několika marných pokusech následoval výstup na 30m stožár a transport zařízení dolů na zem, což se podařilo ještě za světla.
Bohužel závada se ukázala v polních podmínkách jako neopravitelná a tak jsem musel závod  na tomto pásmu předčasně ukončit.

47GHz - po marných večerních pokusech oživení zařízení 23cm zbylo dost času v neděli na skedy a opakované pokusy spojení na tomto milimetrovém pásmu.
Počasí jako obvykle nezklamalo a  nedělní ráno začalo s mlhou a dohledností sotva 100m. Foukal však stále mírný jižní vítr, takže asi po 2 hodinách se mlha konečně zvedla.
Sledoval jsem průběžně polský maják a bylo zajímavé, že ani v husté mlze signál zcela nezmizel. Transvertor byl na stožáru v 10m výšce. Signál se ztratil později asi na půl hodiny, kdy se oblačnost protrhávala a dohlednost byla podstatně větší. Je jisté, že vzdušná vlhkost má rozhodující vliv na podmínky šíření na tomto pásmu. Rozhodně však existuje ještě více
neprozkoumaných faktorů, které ovlivňují šíření milimetrových vln.
Přestože se dohlednost výrazně nezlepšila, odpoledne okolo 14.hodiny se podmínky vyhouply natolik, že maják z SP byl slyšet 589 a dokonce se podařilo spojení do Krkonoš s OL4K 2x SSB na vzdálenost 129 km a to pouze na diodový směšovač na mé straně!
Bohužel ani po opakovaných skedech nevyšlo spojení s OK1IA, který byl téměř ve stejném směru o něco blíže. Snad se to podaří příště. Závod pro mne skončil docela hekticky, kdy v neděli během dne na mne dolehlo nějaké virové onemocnění ( počínaje silnou rýmou) a také se rozfoukal čerstvý jižní vítr. Obojí mi dost zkomplikovalo rychlou demontáž parabol a zařízení z vysokého stožáru, takže jsem byl rád, když bylo vše bez poškození dole na zemi ještě před setměním. Po 2,5 hodinách jsem dojel domů dost unaven a byl jsem rád, když jsem se před půlnocí dostal do postele.
Díky všem za QSO a trpělivost při skedech a pokusech. Na slyšenou v závodech v příští sezóně, možná i na dalších pásmech.
Petr OK2STV         

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář