Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 3. 2010

Jarní mikrovlnné setkání ve Frenštátě 2010

Tedy vlastně za pomocí měřicí techniky ke které nemají přístup všichni amatéři a kterou dovezou obětaví amatéři ku pomoci ostatním.   Letos to byl spektrální analyzátor s tracking generátorem a MW signální generátor,  které dovezl  Honza OK2MOA. Tímto Honzovi OK2MOA ještě jednou děkujeme. A tak se měřilo a nastavovalo a nastavovalo a měřilo…. 

Na fotkách se můžete přesvědčit o odborném nasazení při vyhodnocování jednotlivých  měření.  A co se všechno měřilo a kontrolovalo? Dolní propust na 144MHz / 500W na PCB (pro OK2AIA), čistota spektra LO pro transvertor 28MHz/144MHz (pro OK2ULQ), kalibrace programovatelneho atenuátoru (pro OK2AIA), hledani zavad v LO pro transvertor na 24GHz (pro OK2SIA),…. Bonbónkem bylo, když se Honzovi OK2MOA podařilo najít dva prasklé SMD blokovací kondenzátory v oscilátoru 12GHz pro 24 GHz.  Jo, kdyby si Mirek OK2SIA dával větší pozor při práci, tak se mu to možná nestalo.

Kolem 10 hodiny dopoledne demonstroval Petr OK2STV QSO na 47GHz přes okno (neboli Windowsovské QSO HI) z JN99CM do JN99FN, ale musel při něm zklidnit některé diskusní kroužky, protože i při reportu 59 nebyl NF výkon jeho FT817 dostatečný na překonání lokálního QRM v akustickém pásmu. HI Z čehož plyne, že se opět více kecalo než dělalo, ale i na to podobná setkání jsou.

 Takže letos jsme se na Severní Moravě ještě pečlivěji připravili na VKV závody. Teď už je jen třeba uvědomit zbytek MW HAMů, aby to začali točit do JN99, „bo je to vyživný směr!“ HI

 

73 kolektiv OK2KDJ

 

Náhledy fotografií ze složky Fren MW meeting Spring 2010