Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jarní MW setkání 2012 v OK2KDJ 17.3.2012

 Tentokrát se v místnostech OK2KDJ  sešlo asi 20 účastníků, což je již ustálený počet vyhovující našim prostorám. Hotových funkčních zařízení bylo tentokrát k vidění poskrovnu, vyjimku tvořil Víťa OK2BPB, který přivezl svoje kompletní zařízení na 10GHz. Někteří se přišli pouze podívat a „vymlátit prázdnou slámu“ (– i to je zapotřebí), podstatná většina  však se amatérů se snažila využít přivezenou měřicí techniku. Díky  Jendovi OK2MOA z firmy MudrochLabs s.r.o, který dovezl signální generátor, spektrální analyzér a vektorový analyzér, se po 9. hodině rozběhlo měření. Dík patří také Petrovi OK2ULQ, který přivezl Sitemaster. A tak se měřily a nastavovaly  hlavně filtry a jejich charakteristiky, na pořadu byla i dolní ropust a širokopásmový ozařovač.  Tady bylo „pracoviště“ Mirka OK2UYZ, Edy OK2BPR a Pavla OK2VJC a ostatních. Jako velmi užitečný se ukázal miniaturní tovární 7-stupňový dutinový filtr, pravděpodobně z nějakých internetových datových zařízení, s původní frekvencí 2,65 GHz, který po opatrném rozebrání a vyčištění ladicích šroubků od laku, bylo možno bez problémů přeladit na amatérskou frekvenci 2320 MHz. Parametry byly i po přeladění výborné – průchozí útlum cca -1,3 dB, stopband přes -65 dB. Kromě toho se Jirka OK2POI a Mirek OK2SIA přesvědčili, že když dva dělají totéž, i výsledek je ( někdy ) téměř stejný. Oba měřili výkon svých LO 12GHz podle DB6NT a u obou  se naměřilo 16,6 a 16,7dBm výkonu, hi. Dále ještě proběhlo kontrolní měření výstupního výkonu kmitočtových ústředen DFS-1201 (OK2POI) a MTS-1500 (OK2STV) v pásmu 11,5 GHz s výsledkem 16,5dBm a 15,7 dBm, což je dostatečná rezerva pro použití jako LO transceiveru THALES pro 24 GHz i pro další podobné aplikace.       
  Co dodat – pokud se nám tuto tradici našeho radioklubu podaří udržet, doufáme, že k nám někdy zavítají i další sousední VKV amatéři, možná i naši sousedi z OM (mají to blíže než z OK1). Tentokrát přišli i „kovaní“ KVisti, kteří se zájmem sledovali, co tato technika obnáší. 
 
Na závěr musíme poděkovat hlavně Jendovi a jeho firmě, který ochotně přivezl zařízení, měřil na něm a hlavně doporučoval  jak dál pokračovat. Předvedl nám také jeden jejich výrobní produkt, který by mohl zajímat alternativní poskytovatele internetu. Jednalo se o duplexer pro pásmo 5,6 GHz, který umožňuje např. připojení dvou zařízení na jednu anténu a případně další kombinace mikrovlnných datových zařízení, což ve výsledném efektu snižuje vzájemné rušení a znásobuje možné  přenosové kapacity datových spojů. Impozantní byly naměřené hodnoty ( např stopband přesahující 100dB apod.) Eventuální dotazy můžete směrovat na  info@mudrochslab.sk

   Jak dál? Příští setkání a měření plánujeme na podzim asi v polovině listopadu. Bližší termín včas oznámíme na našem webu, stačí se jen sem tam se podívat.