Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 11. 2012

Reportáž z MW setkání listopad 2012

Kromě místních a stálých účastníkú z Vysočiny přijeli poprvé také amatéři z OM a to od Senice a velmi se jim to líbilo. Díky ochotě Zdeňka OK1DFC, který s sebou vzal spektrální analyzér, kalibrované odbočnice  a Sitemaster, jsme mohli proměřovat výkony a spektrum do 50 GHz.   A tak se začalo měřit. Jako první začal Petr OK2STV. Proměřoval PA na 13cm  ( upravený NEC původně na 2170 MHz ) s výkonem okolo 100 W. PA měl vyvedenou vnitřní odbočnici na přímý a odražený výkon, což se přímo nabízelo doplnit usměrňovač a trimr, výstupní ss signál vyvést kablíkem a výkon měřit pohodlně na KV wattmetru s velkým budíkem. PA byl původně určen pro napájení 31 V a tak dával při 27 V o něco menší lineární výkon ( 90W) což bylo i tak uspokojivé. Eda OK2BPR tentokrát měřil SMD filtry na 2,9 GHz, které potřeboval do svých MW násobičů. Zajímavé bylo použití šumové diody a širokopásmového zesilovače jako levného trackingového generátoru pro měření propustné charakteristiky filtrů. Edův prototyp naletovaný na oboustranném tišťáku ukázal, že tato jednoduchá metoda je pro běžné měření použitelná. Bohužel šumový výkon byl ještě relativně nízký, silně se měnil při dotyku na napájecí dráty a nad 1GHz šum padal strmě dolů. Pro seriozní práci by to rozhodně chtělo standardní mikrovlnnou mechaniku, tj. krabičku z pocínovaného plechu s víkem a dnem, teflonový tišťák, SMA konektory atd. Mirek OK2SIA přinesl otestovat zařízení na 10 GHz. Měřil se výstupní výkon: Naměřeno 0,55W : měřilo se před vstupem  do relé, konstrukce neumožňovala měřit přímo na ozařovači. Pak ale ještě vyšrouboval propojku (asi 5cm dlouhou zhotovenou z tenkého, ale značkového semirigidu)  mezi relém a koncovým stupněm a ejhle, na této propojce se ztrácí přes 2dB výkonu. Přímo na PA měl 0,7W. To jste měli vidět ten jeho protáhlý obličej. Hi… Ale je to i zkušenost pro ostatní konstruktéry MW zařízení.  Svůj homemade transvertor pro 23cm přivezl i OK2BZW. Naměřené hodnoty byly pozoruhodné.  Také OK2UKG byl se svými zařízeními –VCO pro majáky 6 a 9cm a s naměřenými hodnotami spokojen. OK2STV přinesl filtry nachystané na transvertory 28/144 a 28/432 MHz a to 3-obvodový TOKO filtr pro 2m a 2-obvodové helicaly pro70cm, naletované zkušebně na oboustrannem tišťáku. Kontrolovaly se parametry, zda odpovídají katalogovým hodnotám.  Měřený filtr TOKO byl výborný, jen svou šířkou neobsáhl celý 2m rozsah ( pro transvertory na závody to ale není na závadu ). 70cm helicaly měly standardní parametry vzhledem k svým rozměrům, jen vytištěný údaj parametrů na letáčku se ukázal poněkud nadnesený - průchozí útlum 1,2dB ( naměřeno 2,6dB ) rozsah 410-450 MHz (410 MHz už nešlo naladit, ale na 432 byl OK).

Dík patří také Honzovi OK2UFY, který přinesl zcela nový kombinovaný spektrák s vestavěným trackingem, který se perfektně hodil na měření filtrů i spektra. Byl sice „jen“ do 1,5GHz, ale zato vykazoval bezkonkurenční poměr cena / výkon+využití. A pro amatéry se zvláštním apetitem ( nejmenovaný OK2BPR ) jsme přichystali velkou a hlubokou bednu, kde bylo co vybírat, jak vidět z fota. Ostatní účastníci pak využili čas odbornými diskusemi a poznatky z činnosti na SHF pásmech. Je jen škoda, že tato měření nevyužilo více amatérů pro kontrolu svých zařízení, byl na to čas i technika ( diskutující nazvali tento meeting "setkání spektráků".

 Největší dík opět patří Zdeňkovi OK1DFC, který znovu přivezl vynikající měřicí techniku a svými fundovanými radami při měření pomohl k řešení technických problémů. Děkujeme všem amatérům za účast a příští rok nashledanou.

               Za OK2KDJ   Petr OK2STV, Mirek OK2SIA a Milan OK2BZE