Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 12. 2010

Podzimní mikrovlnné setkání ve Frenštátě 2010

Setkání probíhalo podle zaběhnutých tradic: tedy především plné diskuzních kroužků, měření výrobků a komponent pomocí profesionální měřicí techniky, ukázek donesených zařízení a i prodej použitelných přebytků. Setkání opět nebylo ničím velikým, ale spíše užitečným "workshopem". Ojedinělý ráz setkání chceme zachovat i nadále, takže žádné PPT z našeho setkání (zatím )nebudou. Pokud se snad v budoucnu některý účastník objeví s nějakou novinkou nebo  prezentací, jsme samozřejmě ochotni ji zde uveřejnit.

Většinu měření prováděl a měřicí techniku dovezl Honza OK2MOA. (RF spectrum analyzer, RF vector network analyzer, generátor a čítač). Další měřicí techniku dovezl také Honza OK2UFY (noise analyzer, Wattmetr Bird). Za to patří oběma od organizátorů i účastníků setkání velký dík. V průběhu setkání byly úspěšně přeladěny 2 profesionální filtry ( původní frekvence 2650 MHz ) do pásma pro 2,3  a 2,4 GHz beze ztráty původních dobrých parametrů  (OK2MOA a OK2STK  ladili filtry  od  OK2STV ), proměřovaly se koax.kabely (OK2KDJ), zkoušela funkčnost zařízení např. 10 GHz  zařízení OK2SIA bude majitel po změření asi zhodnocovat ve sběrném dvoře ( nebylo to tak špatné, ale v naměřených parametrech byly zjištěny jisté nedostatky, např. malý zisk RX části) HI... Měřilo se i šumové číslo zařízení pro 1,3 GHz a výkony SS PA pro 144 MHz a 432 MHz.

V půběhu setkání došlo i na neoficiální pracovní schůzku vedoucích kroužků elektroniky (OK2VWN, OK2UVQ, OK2SIA a OK2AIA). Zabývali jsme se především hledáním cest k motivaci dětí při výuce elektroniky v kroužcích. Kdo, kdy a jak pro ně vyvinul zajímavou stavebnici či neotřelý a zajímavý postup vysvětlení toho či onoho problému, a kdo a kdy bude organizovat soutěž dětí a mládeže v elektronice. ( Sponzory si je třeba opět sehnat, bo ze slavného ČRK na východ od Hradce peníze na činnost s mládeží stejně opět nepřitečou ).  No a když se bude dařit tak tu budeme mít pár dalších talentů. (Ale cestu k HAM radiu si musí najít sami.)

Jinak míti u sebe trochu peněz znamenalo odcházeti se slušným základem k 1W  24 GHz zařízení či 10 GHz zařízení. K sehnání byly i zajímavé 30 dB 100 W atenuátory a pár dalších drobností.

Žádná technická revoluce se opět nekonala a tudíž ji snad očekáváme při příležitosti dalšího setkání na jaře 2011.

73 Všem přeje kolektiv OK2KDJ

 

Náhledy fotografií ze složky Fren MW meeting autumn 2010