Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 10. 2009

UHF contest u OK2SIA a OK2STV

OK2SIA:

Nepovedlo se mi oživit zařízení na 24GHz a tak jsem prohrál jednu „koncovou“ elektronku vyrobenou ve Frenštátské pálenici. Nu což – zavinil to můj dvouletý vnuk, který v nestřeženém okamžiku vletěl do mého hamshacku a zašantročil někam spojku mezi vlnovodem a semirigidem a protože (jako obvykle) jsem zařízení dokončoval na poslední chvíli (jako obvykle), neměl jsem v pátek před závodem šanci spojku najít. Kamarádi amatéři si o tom myslí ledacos, ale je to pravda.Zatímco Petr OK2STV montoval 1,2 a 47GHz na 30. metrový stožár, já montoval 90cm parabolu pro 10GHz a 1,4m parabolu pro 13cm na šestimetrový stožár na boudě. Instalace na tento stožár má tu výhodu, že se stožár přímo otáčí volantem, ale o přesnosti indikace nastaveného směru jsem si musel nechat jen zdát. A dole v boudě jsem měl pracoviště. Výsledky nic moc. Víceméně jako obvykle jsem pracoval z pozice rozdávajícího body. Prostě musím konečně dodělat těch 24 GHz a trochu se podívat na 10GHz. Nějak málo „šumělo“. Ale největší problém byl s větrem. Dělal si se mnou u toho volantu co chtěl, protože na stožáru byla hustě síťovaná parabola 1,4m a ještě 7el. QUAD pro 2m. Takže mi hodně spojení i uteklo, zvlášť na 10GHZ. Snad se počasí příští rok na amatéry udobří.

A co zajímavého na závěr? Hned za ohradou byli CB-čkáři, kteří měli také nějaké závody. Spali sice ve stanech ale měli tam namontovaného bufíka. Když ho v noci startovali, měl jsem dojem, že startuje za plotem nějaký tryskáč, takový to byl rachot.

Jo a byli se na nás podívat amatéři z OK2R, kteří vysílali z vedlejšího kopce, se kterými jsme si přátelsky pomohli navzájem zkontrolovat obsah a výkon koncových flašek, přestože jsme vysílali na tranzistory.

 

OK2STV:
Jako obvykle jsme přijeli na kótu s mírným zpožděním, takže instalaci 1,7m paraboly na 30m stožár jsem dokončil až těsně před závodem. 47GHz zařízení se mi nedařilo namontovat do pracovní polohy, instalaci jsem musel odložit na ráno. Murphy ( nebo skleróza) způsobili, že jsem audio filtr s redukcí na sluchátka nechal doma, takže jsem byl schopen poslouchat pouze na reproduktor. Rozjel jsem závod, ale podmínky večer nebyly nic moc. Ráno se podmínky zlepšily, zvedl se také západní vítr a to tak, že rotátor nebyl schopen otočit parabolu na západ proti větru. Později šlo točit pouze "východ" +-50°, takže většina DXů, které jsem dělával ze západu pro mne zůstaly nedostupné. Dopoledne jsem proto využil k instalaci 47GHz zařízení na příhradový stožár do výšky 10m na výložník podobně, jako jsou montovány mikrovlnné datové spoje.
Ze země je tam bohužel trochu omezený výhled pro mikrovlny kvůli profilu terénu a stromům. Po vyřešení mechanických problémů se nakonec podařilo zařízení namontovat, bohužel až v 11 hodin dopoledne.K ovládání azimutu jem použil TV rotátor, který sice neměl vůli, ale točil se příliš rychle pro tak přesné směrování a také odečítání polohy bylo dost hrubé. Do budoucna je to ještě otázka úprav. Nicméně jsem byl schopen kdykoliv vysměrovat polský maják z JO80JG, který hrál 579 na vzdálenost 83km. Elevaci zajišťoval satelitní aktuátor (táhlový motor se šroubovicí), se kterým jsem byl schopen nastavit elevaci na desetiny stupně. První spojení bylo s SP6GWB, SSB oboustranně 59+!! S OK2QI se spojení ze začátku nedařilo. Franta nakonec i v silném větru otevřel okno a po chvíli už to bylo 589, ale z trochu jiného směru, než původně předpokládal. Bohužel nevyšlo spojení s OK1FPC - mám tím směrem převýšení asi 20m + les, a bohužel ani s OK1IA - směrem na Krkonoše bylo v tu chvíli úplně černo. Doufám, že příště to vyjde. Díky všem za trpělivost a spojení a kolegům z OK2OAS za poskytnutí jejich QTH. Příští sezonu pojedu z výšky 20m, tak snad se zadaří více. QSO.  

 

 

Obrazek

Celkový pohled na QTH

 

Obrazek

Kompletní vybavení pracoviště našich CB sousedů

 

Obrazek

OK2SIA předává poplatek za prohranou sázku

 

Obrazek

Antény 13cm, 3cm a 2m OK2SIA

 

Obrazek

Instalace zařízení 47GHz na stožár

 

Obrazek

Transvertor 47GHz OK2STV ve skříňce s parabolou z vyřazeného linku

 

Obrazek

Montáž 1,7m paraboly OK2STV pro 23cm


   

 

Náhledy fotografií ze složky UHF contest